Hoogbegaafdheid, een gave.

Ik werk bij de begleiding van hoogbegaafde cliënten, vanuit de benadering volgens het Delphi-model, ontwikkeld door 20 experts op het gebied van hoogbegaafdheid (2007):

delphi model hoogbegaafdheid

Hoogbegaafdheid, volgens de theorie van het Delphi-model: Een hoogbegaafde is een snelle en slimme denker, die complexe zaken aankan. Autonoom, nieuwsgierig en gedreven van aard. Een sensitief en emotioneel mens, intens levend. Hij of zij schept plezier in creëren.     

Dit klinkt positief en dat ís het ook! Maar hoogbegaafdheid is veel meer dan slim, zoals veel mensen denken. Hoogbegaafd ben je vanaf je geboorte. Je ontwikkelt je anders dan gemiddeld, leert anders en voelt je anders. Hoogbegaafdheid is intens, en die intensiteit zorgt voor een rijk gevoelsleven, levendige en snelle gedachtesprongen en daardoor vaak op meerdere vlakken een zeer snelle ontwikkeling. Maar hoogbegaafdheid kan, behalve een gave, ook een last worden.

Veel hoogbegaafde kinderen (en volwassenen) lopen in het dagelijks leven, op school, bij studie en werk, tegen belemmeringen aan.

Bijvoorbeeld:

– Het je anders voelen, het accepteren van jezelf zoals je bent

– Perfectionisme en van daaruit ook vaak faalangst

– Het gevoel te moeten voldoen aan de ‘eisen’ van anderen, het rekening houden met anderen en daarmee jezelf tekort doen

– Het opnemen van leerstof, zoals het aanleren van strategieën en het automatiseren (tafels, spellingregels, topografie)

– Een druk, vol, chaotisch hoofd, waardoor je dingen vergeet of verkeerd onthoudt

– Het leren leren, op een wijze die bij jou past. Een wijze die vaak anders is dan de wijze van leren die je op school aangeboden krijgt

– Het omgaan met de vele prikkels en de ‘druk’ van de maatschappij

Zo maar een aantal voorbeelden van zaken die een hoogbegaafd persoon dagelijks behoorlijk dwars kunnen zitten. Ik kan je helpen bij het gemakkelijker leren omgaan met bovenstaande zaken.

Hoe fijn zou het zijn om in een rustig, kalm hoofd alles wat je moet onthouden gemakkelijk te kunnen opslaan?

Of om faalangstige gedachten te kunnen omzetten in positieve, krachtige gedachten, waardoor je met (zelf)vertrouwen die lastige taak of toets aan kunt pakken?

Neem eens vrijblijvend contact met mij op: ik help je graag naar jouw eigen, unieke oplossingen, zodat je hoogbegaafdheid weer voelt als gave!